skip to Main Content

Landelijk Hofjesberaad bezoekt Hofje van Aerden

Landelijk Hofjesberaad Bezoekt Hofje Van Aerden

Hoe kunnen de hofjes in Nederland worden behouden voor de toekomst? Wat is een goede balans tussen toerisme en wonen? En hoe kunnen de energiekosten in toom worden gehouden in de monumentale panden? Hierover boog het Landelijk Hofjesberaad zich dit weekend tijdens een bijeenkomst in het Leerdamse Hofje van mevrouw Van Aerden.

In de Stichting Landelijk Hofjesberaad zijn ruim honderd historische hofjes vertegenwoordigd, die zich samen inspannen om deze unieke locaties voor de toekomst te behouden. De stichting zet zich verder in voor het verzamelen en verspreiden van kennis over hofjes. In het Hofjesberaad zitten bestuurders en regenten.

Het Hofjesberaad kwam zaterdag bijeen in het Hofje van mevrouw Van Aerden in Leerdam. Er werd onder meer vergaderd over de stijgende energieprijzen. Ook wisselden de hofjes onderling ervaringen uit over hoe zij kunnen verduurzamen. Verder werd een nieuwe voorzitter benoemd. Na het formele deel van de vergadering, kregen de leden van de stichting een rondleiding door het Hofje van mevrouw Van Aerden en het museum. Aansluitend werden de nabijgelegen Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum en de Grote Kerk bezocht.

Parel van Leerdam
Het Hofje van mevrouw Van Aerden kreeg ook de gelegenheid om zichzelf te presenteren. Dit nog altijd bewoonde vrouwenhofje wordt ook wel de Parel van Leerdam genoemd. De bouw van het Hofje was de laatste wens van Maria Ponderus-Van Aerden. Zij overleefde haar man Pieter van Aerden, die notaris en procureur was in Den Haag, én hun drie kinderen. Daarom besloot zij dat een deel van haar aanzienlijke erfenis moest worden gebruikt om een vrouwenhofje op te richten. In het vrouwenhofje konden armere dames uit de families Ponderus en Van Aerden wonen. Waren die er niet? Dan mochten er ook andere vrouwen wonen, maar alleen als zij van Protestantse Huize kwamen. In de Regentenkamer van het Hofje hangt, sinds de oprichting, de indrukwekkende portretten- en schilderijencollectie van Pieter van Aerden.

Werken aan de toekomst

De regent van het Leerdamse hofje, Jørgen Sørensen, benadrukt het belang om stil te staan bij het behouden van het monument. ,,In de jaren zestig was het bijna gesloopt. Gelukkig is dat niet gebeurd. We werken aan solide plannen, om ervoor te zorgen dat het Hofje ook in de toekomst bewaard kan blijven.”

Het Hofje vierde onlangs het 250-jarig bestaan met een feestelijke bijeenkomst, waarvoor in het bijzonder de inwoners van Leerdam werden uitgenodigd. Tijdens die bijeenkomst werd het boek Alle familliën hebben armen en rijken gepresenteerd, waarin voor het eerst de 250-jarige geschiedenis van het Hofje wetenschappelijk en historisch verantwoord beschreven is.

,,Er zijn nog ruim 200 historische hofjes in Nederland, maar het Hofje van mevrouw Van Aerden is om verschillende redenen uniek”, zei historicus en auteur van het boek Henk Looijesteijn bij de boekpresentatie. ,,Allereerst is er de beroemde schilderijcollectie van Pieter van Aerden, die nog altijd in de Regentenkamer van het Hofje hangt. Daarnaast hebben maar weinig hofjes zo’n grote buitentuin tot hun beschikking. En het Hofje van mevrouw Van Aerden is ook bijzonder statig, een architectonisch juweeltje. Er werd flink mee uitgepakt destijds en het is na 2,5 eeuw nog altijd een blikvanger waar Leerdam trots op mag zijn.”

Hofjeswinkel
Het Leerdamse hofje is momenteel voor het publiek gesloten. Wel werd onlangs een winkel geopend aan de Kerkstraat 91, waarin producten uit het hofje, streekproducten en cadeauartikelen kunnen worden gekocht. Deze winkel is tot en met 22 december geopend op donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, vrijdag van 11.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

In de Hofjeswinkel is ook het boek Alle familliën hebben armen en rijken te koop. Dat boek is daarnaast ook te verkrijgen bij de Leerdamse winkels Boek & Co en De Fakkel.

Back To Top