Altijd weer die oorlog
Toen mijn moeder na een barre fietstocht in de hongerwinter aankwam in Leerdam ging ze langs bij een aangetrouwde familie die in een vrijstaande villa woonde.
Ze werd vriendelijk ontvangen en naar de keuken verwezen, waar ze zag hoe de maaltijd werd bereid (een Tantalus kwelling voor een vermoeide vrouw op hongertocht) Ze werd niet uitgenodigd om mee te eten, maar toen de maaltijd klaar was, kreeg ze een bord met alle overgebleven restjes. Zelfs als ze er jaren later over sprak, hoorden we de verontwaardiging over die behandeling in haar stem.
Verhalen over de oorlog die op mijn verjaardag werden opgerakeld (jarig op 4 mei!) hebben mij tot mijn beroepskeuze en historisch specialisme gebracht.
In de bronnen over de oorlog in Leerdam (zie onder) is weinig of niets te vinden over het Hofje van mevrouw Van Aerden tijdens die periode.
Ik denk dat mijn moeder ook niet langs gegaan is. Toch moeten er talloze verhalen over het Hofje in de Tweede wereldoorlog in omloop zijn, die soms door de tweede of derde generatie daarna nog worden doorverteld.
Ik wil ze graag horen. Werden er Duitse soldaten ingekwartierd? Kwamen de Duitse officieren bijeen in de regentenkamer? Zaten er onderduikers in de kelder? Hoe werd er verdedigd in de meidagen van 1940? Waar werden NSB‘ers geïnterneerd?
Vele vragen waar ik graag een antwoord op krijg. Wie helpt me?